2018-19 22ο ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 2018-2019

5Ο ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ     2018-2019

22ο ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Το 5ο ΓΕΛ Αιγάλεω συμμετείχε και φέτος στο 22o  ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ AΘΗΝΑΣ  με μεγάλη επιτυχία εκπροσωπώντας  την Ιαπωνία και την Πολωνία με τους ακόλουθους 10 μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι, αξίζει να σημειωθεί , είναι όλοι μαθητές της Γ’ Λυκείου:

 1.Αριτζόγλου Μαρία (Γ1), 2.Βαβύλης Χρήστος (Γ1), 3.Γράψα Νικολέτα (Γ1), 4. Καούκης Παναγιώτης (Γ2), 5. Μαργαρίτη Μαρία (Γ3), 6. Μπουράνη Βαρβάρα (Γ3), 7. Μπούρας Κωνσταντίνος (Γ3), 8. Νταμπαράκη Άννα-Μαρία (Γ3), 9. Παυλίδου  Ειρήνη (Γ3),  και 10. Πογκόη Άννα-Μαρία (Γ4).

Η παρουσία του σχολείου μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αδιάλειπτη από το 1999-2000, ουσιαστικά σχεδόν από το ξεκίνημά του, και έχουν συμμετάσχει σε αυτό πολλοί μαθητές μας από τότε.

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Αθήνας (Athens Model United Nations) είναι ένα τριήμερο μαθητικό συνέδριο-προσομοίωση των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα προσομοιώνονται οι εργασίες επιτροπών της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρωταρχικός εκπαιδευτικός στόχος του συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα, τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος στα αντίστοιχα όργανα του ΟΗΕ και αφορούν σε ζητήματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού καθώς και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Η γνώση που αποκομίζουν οι νέοι μέσα από τη μελέτη και την έρευνα των διεθνών θεμάτων, προβλημάτων και εξελίξεων αποτελεί  πολύτιμο εφόδιο για τη μετέπειτα πορεία τους.

Οι δέκα μαθητές και μαθήτριες της  Γ’ Λυκείου  του σχολείου μας, πέρα και παρά το βαρύ πρόγραμμα της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές, εργάστηκαν ομαδικά, έμαθαν βασικά στοιχεία για την πολιτική ιστορία της Πολωνίας και της Ιαπωνίας,  έκαναν έρευνα στο διαδίκτυο και στη διεθνή βιβλιογραφία και είχαν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν τις πρεσβείες των χωρών  που εκπροσωπούσαν, για να έλθουν  σε επαφή με ανώτερους διπλωμάτες και να συλλέξουν το υλικό τους.

Κατόπιν τούτων,  πήραν μέρος στο τριήμερο συνέδριο του ΜΗΕ στο ξενοδοχείο Novotel από τις 15 έως τις 17 Mαρτίου 2019. Είχαν ενεργή συμμετοχή στις επιτροπές τους και παρουσίασαν τις θέσεις των χωρών που εκπροσωπούσαν σχετικά με παγκόσμια ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη.

Πιο συγκεκριμένα, απέκτησαν γνώσεις για τα διεθνή προβλήματα, τις διεθνείς σχέσεις , τη λειτουργία παγκοσμίων οργανισμών,  καλλιεργώντας τις  ρητορικές τους ικανότητες στα Αγγλικά και παράλληλα συμμετείχαν σε ένα μάθημα δημοκρατίας λαμβάνοντας αποφάσεις από κοινού και καταθέτοντας απόψεις,  προτάσεις και ψηφίσματα ώστε να βρεθούν λύσεις

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου ΓΕΛ Αιγάλεω για την ηθική συμπαράσταση και οικονομική ενίσχυση που οδήγησαν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στο σχολείο μας.

Καραβότα Μαρίνα , Πολυζώη Γρηγορίτσα

Υπεύθυνες Καθηγήτριες για την υλοποίηση του προγράμματος

“ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ”

Μοιραστείτε το!

Στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα