1ο  Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Με πολλή μεγάλη επιτυχία συμμετείχαν επτά μαθητές και μαθήτριες του 5ου ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ στο «1ο  Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Το συνέδριο διεξήχθη το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 από τις 9.00 πμ μέχρι τις 20.00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μωραΐτη.

Το Logos MUN (Model United Nations) ως προσομοίωση του θεσμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνασίου/Λυκείου) στα Αγγλικά, διοργανώθηκε εξ ολοκλήρου από 4 τελειόφοιτους μαθητές του IB της Σχολής Μωραΐτη και σ΄αυτό συμμετείχαν 250+ μαθητές-σύνεδροι από τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαϊας υπό τη θεματική: “Ισορροπώντας τον ζυγό / Balancing the scales”.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες  έχοντας τον ρόλο του διπλωμάτη και  εκπροσωπώντας μία ξένη χώρα εργάζονται στις Επιτροπές (Committees) εστιάζοντας σε διαφορετικά θέματα. Οι Επιτροπές ανήκουν ή στη Γενική Συνέλευση/Ολομέλεια (General Assembly) ή στις Εξειδικευμένες Αντιπροσωπείες (Specialised Agencies) ή στα Συμβούλια του OHE (UN Councils). Στα πλαίσια των Επιτροπών, οι διπλωμάτες συμμετέχουν σε άτυπες συζητήσεις (lobbying), με σκοπό τη δημιουργία συμμαχιών. Κάθε συμμαχία  καταθέτει ένα γραπτό έγγραφο (resolution), με προτάσεις επίλυσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Επιτροπή καi ακολουθεί φανερή ψηφοφορία.

Παράλληλα, οι σύνεδροι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (European Parliament Committee).

Η  διοργάνωση του προαναφερόμενου παραρτήματος γίνεται χάρη στην τεχνογνωσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ), θερμού υποστηρικτή του Logos MUN και μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.

Οι μαθητές/μαθήτριες  από το σχολείο μας που συμμετείχαν εκπροσωπώντας ως διπλωμάτες το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν :

  1. Αλαφογιάννη Δέσποινα Γ1,
  2. Γιώτη Ελευθερία Μαρία Γ1,
  3. Μακρυγιάννη Βασιλική Γ2
  4. Λάσκαρης Βάιος Γ3
  5. Αντωνακάκη Ελισάβετ Β1
  6. Σονικιάν Μαρία Ελένη Β1
  7. Χαραλαμποπούλου Κωνσταντίνα Β1

Οι μαθητές και μαθήτριες του 5ου ΓΕΛ Αιγάλεω διακρίθηκαν στις επιτροπές και τα ψηφίσματα τα οποία πρότειναν προκρίθηκαν από τις επιτροπές τους ως τελικά ψηφίσματα σε τέσσερις περιπτώσεις:

  1. το ψήφισμα της  Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (GA2): Αξιολόγηση της χρήσης μέτρων λιτότητας για την καταπολέμηση κρίσεων χρέους, της μαθήτριας Αλαφογιάννη Δέσποινας,
  2. το ψήφισμα της Κοινωνικής, Ανθρωπιστικής και Πολιτιστικής Επιτροπής (GA3): Καταπολέμηση του ζητήματος της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς, της μαθήτριας Μακρυγιάννη Βασιλικής,
  3. το ψήφισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO): Προώθηση λύσης για τη συνεχιζόμενη επιδημία  οπιοειδών, της μαθήτριας Γιώτη Μαρίας- Ελευθερίας και
  4. το ψήφισμα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) : Αξιολόγηση της  χρήσης οικονομικών πολιτικών από  την πλευρά της προσφοράς για την επίτευξη ανάπτυξης σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες , της μαθήτριας Αντωνακάκη Ελισάβετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαθήτρια Αλαφογιάννη Δέσποινα διακρίθηκε ως η δεύτερη καλύτερη διπλωμάτης της επιτροπής της.

Συνολικά οι μαθητές/ μαθήτριές μας εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και την ικανοποίησή τους για την συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο συνέδριο επειδή τους έδωσε την δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα του παγκόσμιου γίγνεσθαι (πχ, κρυπτονομίσματα, οικονομικές κρίσεις, στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, συμφωνίες για πυρηνικά όπλα, θέματα sex trafficking και πολιτικές της ΕΕ για τις διακρίσεις κατά των Ρομά, επιδημία οπιοειδών, ανάπτυξη γενόσημων φαρμάκων, βιωσιμότητα των ηλεκτρικών οχημάτων, τεχνητή νοημοσύνη στην βιομηχανική παραγωγή, αξιολόγηση οικονομικών πολιτικών για την επίτευξη ανάπτυξης σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής ανάκαμψης COVID-19 χωρίς αποκλεισμούς, κατάσταση στο Σουδάν και προτεινόμενες λύσεις για την ύπαρξη πολιτοφυλακών). Ταυτόχρονα, καλλιέργησαν τις ρητορικές τους ικανότητες στα Αγγλικά και δημιούργησαν επαφές και φιλίες με συμμαθητές / συμμαθήτριες από άλλα σχολεία διευρύνοντας τους ορίζοντές τους, αντιλαμβανόμενοι την διεθνή διάσταση των προβλημάτων και την ανάγκη επίλυσης αυτών μέσα από τον διάλογο, τον σεβασμό και την δημοκρατία.  Home | Logos MUN

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες (advisors) που βοήθησαν τους μαθητές και μαθήτριες για την προετοιμασία των θεμάτων τους ήταν η κα. Καραβότα Μαρίνα, η κα. Μορομάλου Ιωάννα και η κα. Πολυζώη Γρηγορίτσα.

Μοιραστείτε το!

Στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα