EUROSCOLA ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 29-11-2018

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ  ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  EUROSCOLA

2018

Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ  ΤΟΥ

5ΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΛΥΒΑ

Πόλεις μαγευτικές που μοιάζουν σαν να βγήκαν από όνειρο. Γοητευτικοί καθεδρικοί. Και μια εντυπωσιακή ημικύκλια αίθουσα που φιλοξένησε εκείνη την μέρα τόσους νέους και νέες από τις περισσότερες γωνιές της Ευρώπης.

Οι τρεις τελευταίες μέρες του Νοέμβρη ( 28-30/11/2018)  αποτέλεσαν για μένα την πιο πλούσια εμπειρία των σχολικών μου χρόνων: Την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Euroscola. Έχοντας διακριθεί σε ένα διαγωνισμό έκθεσης με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα την δημοκρατική ενίσχυση της, 23 παιδιά-μεταξύ τους και εγώ-  πήραμε το εισιτήριο για ένα τριήμερο ταξίδι στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό να ζήσουμε μια μέρα σαν ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που στεγάζεται στο Στρασβούργο.

Πριν όμως περάσουμε στο γαλλικό έδαφος και «γίνουμε» για μια μέρα ευρωβουλευτές, πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν η Γερμανία. Ιστορικές γέφυρες που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν, αναγεννησιακά κάστρα και μια νηφάλια γιορτινή ατμόσφαιρα είναι πολύ λίγα για να περιγράψω την ρομαντική Χαϊδελβέργη, τόσο ατμοσφαιρικά όμορφη που μοιάζει λες και ξεπήδησε από ένα μπαρόκ παραμύθι, με μάγισσες, δράκους  και φιλοσόφους.

Η δεύτερη μέρα ήταν και η μεγάλη μέρα του Κοινοβουλίου, ο λόγος που κάναμε εξαρχής αυτό το ταξίδι. Μολονότι πήραμε μια μικρή, αλλά σημαντική γεύση  από αυτό που λέμε πολιτική, είμαι ευγνώμων. Είχαμε όλοι αυτήν την μοναδική εμπειρία να γνωρίσουμε εφήβους από πολλές χώρες της  Ένωσης  και να συνειδητοποιήσουμε ότι,ίσως, έχουμε τους ίδιους στόχους, τα ίδια όνειρα για το μέλλον και, πολύ περισσότερο, να συνομιλήσουμε, να διατυπώσουμε απόψεις πάνω σε θέματα που πιθανόν ποτέ μέχρι σήμερα να μην μας είχαν απασχολήσει. Παραδείγματος χάριν, το θέμα μου, η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά με έκανε να κατανοήσω πόσο διαφορετικό και ποικιλόμορφο είναι αυτό το μωσαϊκό που λέμε ευρωπαϊκός πολιτισμός και ότι κάθε χώρα-μικρή, μεγάλη, πλούσια, φτωχή- είναι ένα ψηφιδωτό, χωρίς το οποίο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Συγχρόνως, η  εμπειρία αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να βγω από τον μικρόκοσμο μου, αφήνοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου όποια σκέψη είχε να κάνει με Πανελλαδικές και διάβασμα. Φανταστείτε τη χαρά που πήρα όταν είχα την ευκαιρία να μιλήσω μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, θέτοντας μια ερώτηση! Αν και μικρή, απόλαυσα την θητεία μου ως ευρωβουλευτής.

Η τελευταία μέρα έκλεινε γλυκόπικρα με την περιήγηση μας στο μυθικό Στρασβούργο που για να μας τιμήσει με την παρουσία του είχε βάλει τα χριστουγεννιάτικα του, διατηρώντας πάντα με υπερηφάνεια τον τίτλο << Capitale de Noël >>. Το ιστορικό Στρασβούργο με τον επιβλητικό καθεδρικό, την  καταπληκτική αρχιτεκτονική που φαντάζει σαν να βγήκε από άλλη εποχή, την διάχυτη χριστουγεννιάτικη μαγεία του και την ονειρική Petite France του, έκαναν όλο και δυσκολότερο το ταξίδι της επιστροφής, το οποίο έκλεισε με τις πιο γεμάτες εμπειρίες, τις πιο δυνατές αναμνήσεις με την καλύτερη παρέα, φυσικά.

 Αλλά δεν είναι μόνο πρώιμες χριστουγεννιάτικες διακοπές το ταξίδι αυτό, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ημερίδα  Euroscola με οδήγησε εκεί και για αυτό, ευχαριστώ το σχολείο μου -το 5ο ΓΕΛ  Αιγάλεω – για την εμπειρία αυτή.  

 Παραινώ, λοιπόν, όλους τους νέους ανεξαιρέτως -ειδικά αυτούς που δειλιάζουν ή φοβούνται- να διεκδικήσουν όσο μπορούν στην εφηβική και στην φοιτητική τους, φυσικά,  ζωή την συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα και δράσεις-πολιτικές, κοινωνικές, εθελοντικές- που μας χαρίζει η Ε.Ε και να μην της αφήσουμε να περάσουν  απαρατήρητες. Διότι τέτοιες δράσεις μάς χαρίζουν πλούσιες, διαφορετικές παραστάσεις και εμπειρίες, μας απελευθερώνουν πνευματικά και μας εισάγουν σε ένα σύστημα ιδεών που ποτέ δεν είχαμε προσεγγίσει. Ανοίγουν τα φτερά της ψυχής, την ευαισθητοποιούν στα μείζονα κοινωνικά θέματα, αποδεσμεύοντάς την από την μονομέρεια. Γιατί εάν δεν παλέψουμε, τώρα ως νέοι για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο, τότε μια μακρινή μέρα της ενήλικης ζωής θα ξυπνήσουμε ξαφνικά από τον λήθαργο μας και θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν επαναστατήσαμε όταν ήταν ανάγκη και καταδικάσαμε από νωρίς την ζωή μας στην αδιαφορία, στην σιωπή και στην τηλεόραση.   

         Αναστασία Κολυβά

Μαθήτρια της Γ’τάξης του 5ου ΓΕΛ Αιγάλεω

ΗΜΕΡΙΔΑ EUROSCOLA 2018

Διάκριση του 5ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το 5ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω είναι στη λίστα των 24 σχολείων που προκρίθηκαν για το πρόγραμμα Euroscola, μετά από γραπτό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2018, προκειμένου να εκπροσωπήσουν τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και Γ΄ Αθήνας στην Ημερίδα που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο την 29η Νοεμβρίου 2018.

Η Ημερίδα Euroscola, που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια, έχει ως σκοπό να προάγει την ευρωπαϊκή συνεργασία και να γνωρίσουν οι νέοι της Ευρώπης τους θεσμούς της ΕΕ, μέσα σε τρεις μέρες στο Στρασβούργο. Η συμμετοχή του σχολείου μας στην ημερίδα είναι συνεχής και τα τελευταία χρόνια οι μαθητές μας διακρίνονται στην πρώτη φάση του γραπτού διαγωνισμού για τις  υψηλές τους βαθμολογίες.

Στον φετινό διαγωνισμό , στον οποίο συμμετείχαν 278 μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, το 5ο  ΓΕΛ Αιγάλεω συμμετείχε με εννέα μαθητές της Β’και Γ’ Λυκείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, η μαθήτρια της Γ’ Τάξης του Λυκείου μας Κολυβά Αναστασία με την 19η θέση που απέσπασε θα είναι μεταξύ των 24 μαθητών-τριών  που θα ταξιδέψουν στο Στρασβούργο για την ημερίδα Euroscola. Αλλά και οι υπόλοιποι μαθητές μας διακρίθηκαν σε καλές θέσεις με προεξάρχουσα τη μαθήτρια  Μπουράνη Βαρβάρα της Γ΄τάξης, η οποία με την υψηλή της βαθμολογία κατετάγη  στην 6η θέση στα αναπληρωματικά μέλη.

Η διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων συγχαίρει θερμά  για την επιτυχία της την μαθήτρια μας Κολυβά Αναστασία καθώς και όλους τους μαθητές για την συμμετοχή και την προσπάθειά τους, γιατί πιστεύουμε ότι  η συμμετοχή σε μια τέτοια αξιολογική διαδικασία συνιστά  από μόνη της  σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία. Θεωρούμε την εκπροσώπηση του σχολείου μας στο Εuroscola 2018  μία μεγάλη επιτυχία και ευχόμαστε στην Αναστασία καλό ταξίδι, γεμάτο εμπειρίες και εικόνες στις 29 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

Πολυζώη Γρηγορίτσα

Φιλόλογος του 5ου Λυκείου Αιγάλεω

Υπεύθυνη για την οργάνωση του  πρόγραμματος  ΕUROSCOLA στο 5ο Λύκειο Αιγάλεω


Euroscola Στρασβούργο 29-11-2018

Μοιραστείτε το!

Στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα